I november 2019 gjorde jag en intervju med Padelfamiljen och deras klassiska koncept ”I buren med”. Då pratade vi om padelfys och tog bl.a. upp ämnet skador relaterat till padel. Redan då hade

jag träffat på tiotalet kunder som behövde hjälp med skador som de åsamkat i padelburen. Sedan dess har det blivit ganska många fler och i takt med att sporten ökar lavinartat, ökar tyvärr även skadorna. Varför? Det ska vi gå in lite mer på.

Vi kan välja att göra det enkelt och säga att sporten är så pass ny att inga tunga eller långa studier finns. Därför också omöjligt att med säkerhet veta? Förvisso sant och fullt rimligt. Men också väldigt dumt att bara slå nävarna ner i fickan och följa konsekvenserna utan att göra något.

Likt processen med Covid-19 är det läge att föra rimliga, förnuftiga, genomtänkta och analyserade resonemang kring hur vi ska tackla problemet utan att luta oss mot några längre vetenskapliga studier. Också såklart utan att på något annat sätt jämföra padelskador med Covid-19 😊

Det jag skriver nu är helt och hållet taget från egna funderingar och resonemang utifrån min kunskap och mina erfarenheter.

Sporten padel har växt helt galet i Sverige. På väldigt kort tid har den gått från i stort sett ingenting till att bli landets kanske näst största sport vad gäller intresse och antalet utövare (rätta mig gärna om jag har fel och jag räknar fotbollen som större).

Skadorna har såklart hängt på och en stund framför Google ger en bild av nyhetsartiklar som tydligt pekar på att ortoped, naprapater, sjukgymnaster m.fl. landet över fått sin beskärda del med patienter som åkt på skadebekymmer relaterat till sitt padellirande.

Ekvationen är enligt mig inte särskilt svår att få ihop. Många lirar padel, i flera olika åldrar och med väldigt skilda fysiska förutsättningar. Vissa kanske inte rört sig överhuvudtaget de senaste fem åren. Gemensamt för många är däremot att padel inneburit en rejäl ökning av träningsbelastning för kroppen under en ganska kort och intensiv period. Lägg därtill att säkerligen runt 95% (det är dock enbart min gissade uppskattning utefter vad jag själv ser runt banorna jag befinner mig vid) mer eller mindre helt skippar både uppvärmning och nedvarvning. Det är in på banan, lira och sedan ut ur buren till stillasittande igen. Den ökade träningsbelastningen i kombination med bristen på uppvärmning och den dåliga återhämtningen kroppen får, ger resultatet att vi belastar våra strukturer långt mer än vad de egentligen klarar av kortsiktigt men framförallt långsiktigt. Därför kommer skadorna som ett brev på posten, förr eller senare.

Hur löser vi problemet då?
Om det fanns ett givet svar skulle förhoppningsvis många praktisera det. Tyvärr är det inte så enkelt. Men frågar du mig så är i alla fall ett givet alternativ att variera sin träning. Precis som fotbollsspelare, hockeyspelare, friidrottare, volleybollspelare eller simmare.
Det är på elitnivå tänker ni då? Jo, förvisso. Men skillnaden är inte mer än att de kanske belastar sin kropp lite tuffare i tävling och träningsmoment, vilket också betyder att de tvingas sköta återhämtningen ännu bättre, träna upp den än mer med variation o.s.v. Om ett fotbollsproffs gör 12 timmar i veckan på fotbollsplan, kanske hen gör lika många timmar i gymmet, på massagebänken, isbadet eller vad de nu satsar på. Jag törs lova att bland padelspelande motionärer som kanske gör 2-3 timmar padel i veckan, är det väldigt (!) få som ger kroppen lika mycket tid för den kompletterande och varierande träningen samt återhämtning. Det som gör att kroppen inte slits ut och går sönder med alltför monoton belastning. Och ska vi vara ärliga mot oss själva? Idag är det rätt många som t.o.m. gör fler timmar än så i buren. Utan uppvärmning. Utan återhämtning. Och utan varierande komplement av träning 😊

Så vad vill jag då få fram?
Inga vattentäta lösningar finns för att skador, vare sig i padel eller någon annan sport, ska undvikas. Men jag törs i alla fall lova att en varierad träning, precis som en varierad kost, är att föredra för såväl hälsa och välmående som prestation. I min värld mår alla gott av ett och annat fyspass emellanåt, oavsett nivå eller belastning på kroppen 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *