Yrket PT

Yrket PT har gått igenom en stor förändring mot hur det såg ut för 10-15 år sedan.
Att träna med PT har t.o.m. blivit en av de största trenderna senaste åren och är väldigt givande både för kund och PT. Som kund får du tex ett skräddarsytt träningsprogram, hjälp med teknik i övningar, en push när du behöver det och känner dig som mest energi – och orkelös. Du kanske t.o.m. investerar i ett individuellt anpassat kostschema. Allt är efter just dina förutsättningar, dina mål och dina behov. Du får en typ av hälsocoach men förhoppningsvis får du också kunskap om din kropp och hälsa som du bär med dig resten av livet. Som PT tjänar du dessutom en slant och får jobba med det du tycker är kul, får hjälpa människor till ett bättre, piggare och mer hälsosamt liv.
Företag och arbetsgivare tjänar på det i form av piggare och friskare personal. Man kan t.o.m. säga att hela samhället tjänar på det då människor mår väldigt mycket bättre av träning.

Trenden märks också i TV-sammanhang och sociala medier där det får alltmer utrymme och fokus. Program som tex ”Biggest Looser” tillhör idag ett av de i Sverige med flest tittare varje vecka.
Nyhetsmorgon tar upp ämnet flera gånger, bjuder in gäster och experter som pratar om olika sätt att träna, röra på sig, äta rätt o.s.v.
Vad man dock aldrig får glömma är att det man ser i TV inte alltid återspeglar verkligheten. Det som syns i TV är väldigt anpassat just för att det ska vara bra TV. Verkligheten och dess förutsättningar både för kund och PT är oftast helt annorlunda.

Att jobba som PT kan för många träningsintresserade låta som ett drömyrke. Det är det i mångt och mycket också ifall du frågar mig. Men de som tror eller påstår att det är enkelt och inte särskilt slitsamt, tror helt fel. Det krävs en del hel! Många tänker kanske också att det är välbetalt för den tiden man har med kund, men det ligger så otroligt mycket tid, arbete, planering o.s.v. utöver det så om du börjar slå ut den faktiska arbetstiden på vad du i slutändan får ut för ersättning så är det absolut inte att definiera som ett välbetalt jobb.
Dessutom kan du räkna med att under de första månaderna (för vissa t.o.m. de första åren) få behöva lägga en hel del tid oavlönad för att komma igång, skaffa kunder, bygga förtroende o.s.v.
Det är absolut ingen dans på rosor. Men det är jäkligt kul ifall man brinner för träning och hälsa, men framförallt att jobba med människor.
Gör du det bra så kommer du förändra många liv till det bättre. Olika individers livsstil kommer att rubbas. De kommer bli starkare, känna sig piggare, rörligare, snyggare och bättre på alla vis. Känslan i att se den förändringen hos en människa och den glädje det bär med sig, den är priceless!

Som PT kan du naturligtvis jobba inom väldigt många olika områden. Det finns tex rehabilitering och skadeförebyggande. Viktnedgång, viktuppgång, muskelbyggande. Det finns allt från totala nybörjare som bara vill börja röra på sig, motionärer som vill träna på en hyfsat basic nivå till elitidrottare som behöver jobba med specifika egenskaper som spänst, uthållighet, explosivitet, bålstyrka o.s.v.
Några PTs riktar sig specifikt till en viss del av kunder med ett visst behov. Några jobbar väldigt brett och har kunder med alla möjliga olika förutsättningar. Det ena är egentligen inte vanligare än det andra idag, men det kan säkert skilja sig lite från stad till stad och även land till land.

Jag nämnde tidigare att yrket förändrats väldigt mycket senaste 10-15 åren. Idag är det vanligt att man tar hjälp av en PT och det finns väldigt många fler som faktiskt livnär sig på yrket.
Så var det inte alls tidigare, då det ansågs vara en klassfråga och lite status att ha en PT. De större städerna hade några få PTs som jobbade med det och kunderna bestod kanske mest av skådespelare, artister, rika affärsmän/kvinnor o.s.v.
Det sägs att man redan under 1920-talet började sälja träningsmanualer via postorder. Några årtionden därefter fanns det även enskilda träningsanläggningar i New York med rika affärsmän som målgrupp. Historien säger även att det på den tiden fanns anställda tränare som väckte affärsmännen på morgnarna för att sedan träna innan arbetsdagen började.
I takt med att träningsanläggningarna utökades så blev denna typ av anställda tränare också alltmer förekommande. Men särskilt vanligt var det inte.

USA var ett av de första länderna där yrket tog fart. 70-talets kändisar fick upp ögonen för att vårda sitt yttre och sin hälsa, vilket skapade en trend som kom igång på 80-talet då många människor fått upp intresset för ”fitnesskulturen” och tagit träningen på allvar. Rejäla träningsanläggningar byggdes upp, blev välbesökta och en ny bransch föddes. I Sverige dröjde det in på 90-talet innan det började skapas ett liknande intresse och gymanläggningarna växte upp landet runt. Att jobba som PT var dock fortfarande inte vanligt och skulle dröja en bra bit in på 2000-talet innan det började ta fart. Till skillnad mot idag där det finns en uppsjö av utbildningar och olika aktörer på marknaden, så fanns det inte på samma sätt då och många svenskar åkte över till bl.a. USA och Australien för att gå sin utbildning.
Idag är yrket mer vanligt och även om villkor, löner (idag går den största delen av kakan till de gymkedjor som anställer PTs) o.s.v. kan utvecklas så blir det alltfler som satsar på att verkligen försörja sig som PT. Utbildningarna är väldigt spridda i utformning och kvalité. En del alldeles för korta och klena för att verkligen ge den grund och kompetens som behövs för att överleva marknaden i arbetslivet. En del är tyvärr också alldeles för ensidiga och riktar sig enbart till träning, den fysiska biten, kroppens funktion, anatomin o.s.v.
Ska du lyckas som PT behöver du kunna mer än det, vara lyhörd och duktig på så mycket mer än så.
PT är i mångt och mycket ett socialt jobb. Du behöver kunna ta människor, lyssna och ta in personligheter, kunna anpassa dig därefter, skapa relationer och förtroende. Har du inte den biten så kommer du aldrig att lyckas i längden, det är min bestämda åsikt.
Utöver det behöver du också kunna hantera försäljning, marknadsföring och våga ta för dig såväl i sociala sammanhang som på sociala medier. Många utbildningar missar eller skippar helt den biten.
En duktig tränare som är skicklig på hur kroppen fungerar och responderar på olika typer av träning, övningar, belastning m.m. kommer sällan få chansen att nyttja och visa detta om man inte har de ovanstående egenskaperna.

Så kortfattat – PT-yrket är så mycket mer än bara träning. Det är alltså minst lika mycket ett säljjobb där du måste klara av att sälja in dig själv och din kunskap.
De personer som har den egenskapen, som kanske har en utbildningsbakgrund som inte bara riktar sig till akademiska kunskaper om kroppen, träningslära m.m.
De personer som har en social utstrålning, förmågan att skapa trygghet och tillit hos sina kunder och som framförallt ser kunden, jobbar för hans/hennes/hens skull och brinner för att hjälpa människor snarare än att hjälpa sig själv. De personerna är de som i längden kommer att lyckas, bli omtyckta, framgångsrika och duktiga Personliga Tränare.